16 mrt 2021
Bodensee_20_1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Typisch Bodensee zijn de lentebloesems en de fruitteelt tijdens het zomerseizoen. Overal vind je boomgaarden met appelen, kersen en pruimen. Naast vers fruit worden er ook grote hoeveelheden fruit verwerkt tot sappen en schuimwijn. Heel erg geliefd is de ‘sekt’ van de Bodensee, de Bosecco (i.p.v. Prosecco) genoemd.

Langs de oevers van de Bodensee bevinden zich in de verschillende plaatsen ontelbare historische bezienswaardigheden, maar ook de bergen zijn in een korte tijdspanne te bereiken.

 

Friedrichshafen

In Friedrichshafen (deelstaat: Baden-Württemberg), verblijfplaats van onze excursiereis, bevindt zich het Zeppelinmuseum waar de plaats ook om bekend staat. Hier werden in 1900 de eerste Zeppelins getest. We bezoeken ook een echte Zeppelin. Van hieruit varen we naar Lindau, een stad in Beieren. Het is een eiland verbonden met het vaste land door een brug en een spoorbrug. De naam komt van Linden Au, een met lindebomen begroeid rivierlandschap. Laureaten van de Nobelprijs komen hier sinds 1951 elk jaar samen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Allgauër Alpen

Een andere daguitstap voert ons naar de Allgauër Alpen. Dit bergmassief bevindt zich zowel op Oostenrijks als op Duits grondgebied. Zo ligt het zuidelijkste punt van Duitsland in de Allgäuer Alpen.  We verkennen Oberstdorf, befaamd om zijn winterspelen en één van de hoogste skivliegschanzen ter wereld (ook bekend onder de naam “Zeigefinger Gottes”, de wijsvinger van God) en genieten van een tocht door het Kleinwalsertal. Dit dal ligt in Oostenrijk en is enkel toegankelijk vanuit Duitsland. Men noemt dit ook een enclave.  Hier wonen de Walsers, een groep mensen die vanuit Zwitserland (Wallis) immigreerden en nog steeds hun eigen dialect spreken. We bezoeken nog de Breitachklamm, de diepste rotskloof in centraal Europa met zijn fascinerende structuren die het water met zijn enorme kracht door de jaren heen in de rotsen heeft gemalen.

De moeite waard is een bezoek aan de Abdij van Salem, ooit de rijkste abdij van Duitsland, met het uitzicht van een luxueus paleis, omgeven door tuinen en parken, een klein Versailles. Op naar de paalwoningen (Pfahlbauten) – werelderfgoed UNESO, een openluchtmuseum op zijn Bokrijks met archeologische vondsten van paalwoningen uit de steentijd en uit de bronstijd (4000-850vC).  We lopen letterlijk van boven naar beneden in Meersburg, een eeuwenoude stad gebouwd tegen de flank van een berg waar keizers, koningen en bisschoppen neerstreken en een rijke geschiedenis nalieten.

 

 

 

 

 

 

 

 

Donauvallei

We volgen de Donauvallei met zijn diepe dalen en mooie uitzichtpunten. Bij de Knopfmacherfelzen komen we alles te weten over een ruiter die met zijn paard van de rotsen viel en in Beuron wandelen we naar de Benedictijnenabdij waar een Belgische pater begraven ligt in het klooster en die de leiding in Beuron wist te overtuigen ook een klooster te stichten in Maredsous, waar hij later ook een tijdje abt was.

 

Sigmaringen

In Sigmaringen leren we over de geschiedenis van de Hohenzollern. Die begint bij 3 broers die de familiale zetel vestigden op een strategisch hoger gelegen plek, de berg ‘Söller’. Hier speelt zich het verhaal af van strategisten, diplomaten en visionairs die mee vorm gaven aan Europa’s geschiedenis zoals geen andere nobele familie. Het kasteel bezit één van Europa’s grootste private collectie van wapenarsenaal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rheinfall

Tijdens deze reis vertoeven we ook een dagje in Zwitserland. We lopen langs de grootste waterval van Europa , de ‘Rheinfall’ met een breedte van 150m en 23m diep. Dit spectaculaire verschijnsel kan je bewonderen vanop meerdere uitzichtplatformen en vanuit bootjes.

We houden halt in Stain am Rhein, een middeleeuws stadje met een merkwaardig historisch centrum en fraaie, beschilderde gevels. Op deze plek gaat de Bodensee over in de Rijn. In 2019 werd hier de film over het leven van Zwingli opgenomen. Hij was een belangrijk leider van de Zwitserse Reformatie en van het protestantisme binnen Zwitserland.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor de liefhebber van geschiedenis, een prachtige natuur en rijke cultuur, bent u in deze streek aan het juiste adres. De streek rondom de Bodensee geeft een garantie voor een gedenkwaardige vakantie.

KLIK HIER OM EEN VIDEO TE BEKIJKEN DIE JE LAAT WEGDROMEN VAN AL DAT SCHOONS

 

Klik hier voor meer informatie over onze reis Bodensee en Allgäuerland