Het zal waarschijnlijk niemand verrassen dat het wintertoerisme, met alles wat daarbij hoort, is ontstaan in Zwitserland. Meer bepaald in Sankt-Moritz. Deze mondaine plaats is evenwel maar één van de vele topattracties die Graubünden te bieden heeft.
ALLEGRA E BAINVGNÜ
Zoals België en vele andere landen onderverdeeld zijn in provincies, is Zwitserland onderverdeeld in kantons. 23 in totaal. Elk met een eigen grondwet en een regering met een parlement. Het meest oostelijk gelegen kanton, grenzend aan Oostenrijk en Italië, en tevens het grootste in oppervlakte (ong. 1/6 van de totale opp. van Zwitserland) is Graubünden.
Men spreekt er drie verschillende talen: Duits, Italiaans en Reto-Romaans. Deze laatste taal, die in heel Zwitserland uitsluitend in een deel van Graubunden wordt gesproken, heeft een sterke verwantschap met het Latijn. Wanneer je ‘Allegra e bainvgnu’ hoort, zegt men hallo en heet men u welkom in het Reto-Romaans. Je bent dan in Engadin, een prachtige en lange vallei tussen Maloja en de Oostenrijkse grens.
Op de Zwitserse bankbiljetten (Zwitserland is geen Euroland) kan je trouwens de waarde van het biljet in de vier landstalen terugvinden, want ook Frans, de vierde landstaal, wordt in een belangrijk deel van het land als voertaal gebruikt.
BRONNEN VAN DE RIJN
De belangrijkste rivier van West-Europa, de Rijn, heeft zijn bronnen in het hooggebergte van Graubünden. De Voor-Rijn of Vorderrhein ontspringt in de buurt van de Oberalppas die Disentis-Mustér verbindt met Andermatt.
De Achter-Rijn of Hinterrhein ontstaat als gletsjerrivier in de buurt van de San Bernardinopas.
Vorderrhein en Hinterrhein ontmoeten mekaar in Reichenau, een dorpje gelegen in de buurt van Chur. Van dat moment spreken we van de Rijn die steeds maar groter en groter wordt, tot aan zijn monding in de Noordzee in Nederland. Vooraleer de Hinterrhein Reichenau bereikt, heeft de rivier eerst een formidabele inspanning moeten doen om een kalksteenmassief te doorbreken.
Het heeft uiteindelijk geleid tot de huidige Via Mala kloof. Een indrukwekkend spektakel. Een diepe en smalle kloof tussen twee loodrechte kalksteenwanden. Het resultaat van honderdduizenden jaren van erosie. Van een uitzichtpunt kan je via 321 trappen helemaal afdalen tot beneden aan de rivier. Een adembenemende belevenis. Letterlijk en figuurlijk want je moet ook de 321 trappen terug naar boven!! Jaren lang was een levensgevaarlijk pad door deze kloof de enige handelsweg met het zuiden.
OUDSTE STAD
In de nabijheid van de nog prille Rijn ligt, netjes tegen het Calandamassief aangeleund, Chur.
De oudste stad van Zwitserland is tevens hoofdstad van het kanton Graubünden. Een bezoek aan deze stad moet zeker op het ‘to do’ lijstje van een verblijf in Graubünden staan. Het oude stadsgedeelte met nog enkele mooi bewaarde stadspoorten (o.a. de Hoftor) en zijn smalle, charmante straatjes met prachtige huizen, nodigt zeker op een zonnige dag tot flaneren uit.
Belangrijkste blikvangers zijn de prachtige Maria Hemelvaart kathedraal met de oudste triptiek van Zwitserland als pronkstuk. In de schaduw van de torens van de kathedraal vind je het mooie 18de eeuwse Bisschoppelijk Paleis. Ook de Sint-Martinskerk, het 15de eeuwse stadhuis en enkele goed verscholen pleintjes maken van het voetgangersgebied een uitgelezen wandelgebied. De vele uitnodigende terrasjes en het ruime winkelaanbod zijn zeker een meerwaarde.
Chur is ook een belangrijk verkeersknooppunt waarbij het station een centrale rol speelt. Dit brengt ons meteen naadloos tot bij één van de topattracties van het huidige Zwitserland.
GLACIER EXPRESS
Een reis naar Zwitserland, en zeker wanneer je in het kanton Graubünden verblijft, is niet compleet zonder een rit met de Glacier Express.
Deze ‘magische’ treinrit laat u het mooiste zien wat Zwitserland aan natuur te bieden heeft. Al sedert 1930 zorgt de Glacier Express voor de verbinding tussen Zermatt (thuisbasis van de mytische Matterhorn) en het mondaine Sankt-Moritz. Deze ‘langzaamste sneltrein ter wereld’ biedt met zijn panoramawagens (een dak volledig van glas) aan de meest veeleisende toerist het summum van kijkcomfort.
90 tunnels en bijna 300 bruggen, de ene al spectaculairder als de andere, liggen verspreid over het traject.
Het hoogste punt, de Oberalppas (2046m), kan enkel bereikt worden, door gebruik te maken van een tandrad. Op de pashoogte bevindt zich eveneens de Oberalpsee, een visrijk meer, waar de forelvissers op zonnige dagen netjes op een rij de vismand proberen te vullen. De jongste jaren is een rit met de Glacier Express vooral een hype bij de Aziatische vakantiegangers. Het is dan ook niet verwonderlijk dat bij de zestalige begeleidende brochure, die iedere reiziger krijgt, zowel Chinees als Japanees vertegenwoordigd zijn. Souvenirverkoop, warme maaltijden en alle mogelijke warme en koude dranken, behoren tot de basisingrediënten van deze fabuleuze treinrit.
LUXETOERISME
De meest verwende en kapitaalkrachtige toerist vindt zeker en vast zijn gading in Graubünden. Davos-Klosters en zeker Sankt-Moritz zijn de residentële bestemmingen bij uitstek.
Het is overigens in de laatste plaats dat de wintersport geboren is. In de tweede helft van de 19de eeuw werd reeds een aanvang gemaakt met het organiseren van allerlei ‘sneeuwactiviteiten’. Vooral om Engelse welgestelde toeristen aan te trekken. Met succes en in 1927 wordt zo de eerste skischool opgericht.
De Olympische winterspelen werden in 1928 en 1948 georganiseerd in Sankt-Moritz. Inmiddels is Sankt-Moritz een pleisterplaats geworden voor de ‘nieuwe rijken’ van deze wereld. Zo zijn er in het autovrije Sankt-Moritz Dorf vijf 5-sterrenhotels terug te vinden. Het Palace Hotel is nog steeds het meest tot de verbeelding sprekende van deze luxepaleizen. De Rolls Royce of de Bentley staat permanent klaar om de rijke klanten van en naar het hotel te voeren.
Voor de meeste bezoekers is ‘vitrinekijken’ bij de exclusieve boetieks en luxe chocoladewinkels dan ook het veiligste om geen financiële kater op te lopen. Maar zoals overal in Zwitserland is ook hier de natuur overweldigend aanwezig.
Een wandeling van zo’n drie kwartier heb je nodig om in Sankt-Moritz Bad rond het prachtige meer te wandelen. Aan de andere zijde van de bijna 2400m hoge Fluelapas ligt Davos, dat samen met Klosters, een soort van dubbelstad vormt. Deze laatste plaats is één van de favoriete skibestemmingen voor bekende namen. De Britse koninklijke familie en verschillende filmartiesten verkiezen Klosters om hun wintervakantie door te brengen. Davos op zijn beurt, is de stad waar elk jaar in januari het Wereld Economisch Forum gehouden wordt. Sedert 1971 vergaderen de ‘groten der aarde’ hier om de wereldeconomie te bespreken.
GASTRONOMIE
Eén van de specialiteiten van Graubünden is het fameuze “Bündnerfleisch”. De beste stukken vlees van het rund worden na toevoeging van specerijen in een vorm geperst en hoog in de bergen te drogen gelegd. Tot zes maanden laat men dat vlees ‘rijpen’. De zuivere berglucht zorgt ervoor dat het vlees op die manier een exclusieve smaak krijgt.
Op heel wat terrassen zie je in de zomer dan ook dat de wandelaars zich ’s middags te goed doen aan een ‘Bündnerteller’. Een houten schotel waarop dunne schilletjes Bündnerfleisch liggen, vergezeld van de nodige garnituur. Heerlijk wanneer je dat met een dikke snede bruin brood, besmeerd met van Alpenmelk gemaakte boter, in de zuivere lucht kan verorberen.
Een andere Zwitserse topper is de raclette kaas. De kaas wordt warm gemaakt boven een vuur en wordt afgeschraapt in het bord. Vergezeld van uitjes, augurken en aardappelen in de schil is dit een ware lekkernij. Het feestje wordt helemaal compleet, wanneer men hierbij een glas Fendant, een uitstekende witte wijn, drinkt.
Zoals je merkt heeft Graubünden heel wat troeven die zelfs de meest verwende toerist kunnen plezieren.
KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE OVER DE REIS GRAUBUNDEN