De Kitzbüheler Alpen zijn een onderdeel van de “Oostelijke Alpen” in Oostenrijk.

 

Het gebergte strekt zich voornamelijk uit in het Tiroler laagland, maar ook een gedeelte in de deelstaat Salzburg.

Wanneer je bij Rosenheim afbuigt richting Innsbruck reis je via het Inn-dal (genoemd naar de rivier de Inn). De Kitzbüheler Alpen beginnen dan net voorbij het bekende vestingstadje Kufstein (NW) aan je linkerhand en lopen verder tot het bekende Zillertal ( W) Het bergmassief strekt zich uit tot het  Glemmtal (NO), het Zellermeer bij Zell am See (O) en het Gerlostal en de Pinzgau (Z).

Het gebergte is licht gevormd en compleet bebost. Geologisch gezien bestaan de bergen voornamelijk uit zandsteen en leisteen. Er komen echter ook rotsen uit kalksteen en dolomiet voor.

De rivier de Kitzbüheler Ache deelt de Kitzbüheler Alpen in de Glemmtaler Alpen in het oosten, in Salzburg, en de Kelchsauer Alpen in het westen.

Bekendste plaatsen in de Kitzbüheler Alpen zijn: St. Johann in Tirol, Kaiserwinkl, Kitzbühel en zijn omgeving, het Pillerseetal, de Wilder Kaiser en het Brixental.

kaartje wildschonau

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verborgen in dit massief ligt Wildschönau,

een hoogdal dat bestaat uit vier kerkdorpen. Het is ook de thuisbasis van ongeveer 260 bergboerderijen.

Die vier kerkdorpen van “Die Wildschönau”, zijn elk zeer trots op hun onafhankelijkheid en tradities: Niederau, Oberau, Auffach en Thierbach. De gemeente is in veel opzichten de tegenpool van het nabijgelegen trendy Kitzbühel. In plaats van beroemdheden, champagne en luxe, is het leven in deze hoek in het oosten van Tirol meer eenvoudig, rustig en ontspannen.

Het eerste dorp, wanneer men de Wildschönau bereikt, is Niederau op een hoogte van 828m. Het dorp is meteen te herkennen aan de spitse kerktoren en de Markbachjoch berg erachter. De Markbachjoch is ‘s winters bevolkt door skiërs en ‘s zomers door wandelaars die van het prachtige uitzicht genieten. De Markbachjoch is het skicentrum van Niederau.

Wildschonau 1 15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met eenvoudige beginnerspistes en geavanceerde, langere pistes is het Markbachjoch een klein maar fijn gebied. Het hoogtepunt is de Hochberg-afdaling voor gevorderden. Daarnaast is het mogelijk om sneeuwschoenwandelingen te maken. De beginnerspistes voor kinderen zijn direct in het centrum van het drop. Tevens is er een uitdagende rodelbaan, die bovenaan begint bij de Lanerköpfl stoeltjeslift.

Een ander opvallend kenmerk van Niederau, is dat de lucht vaak bezaaid is met de kleurrijke schermen van paragliders, omdat hier de bekendste paraglideschool van Tirol gevestigd is. Het Markbachjoch is ‘s zomers een populaire startplaats voor prachtige wandelingen van alle niveaus. Het uitzicht is schitterend. Populaire wandelingen gaan naar de Kasalm/Holzalm, de Norderbergalm, de Rosskopf of een langere tocht naar het Feldalphorn.

Via het goed begaanbare wandelpad Franziskusweg kan men naar het volgende dorp Oberau lopen. Dit schilderachtige “hoofddorp” ligt in het centrum van de Wildschönau op 936 meter hoogte.

Kenmerkend voor het dorp is de 250 jaar oude, barokke kerk, die ook wel de dom van het Tiroolse Unterland wordt genoemd vanwege zijn formaat. De Schatzberg is van hieruit ook goed te zien, daar kan men heerlijk skiën in de winter en wandelen in de zomer. Het kleine skigebied in Roggenboden ligt aan de rand van het dorp Oberau. Door de centrale ligging van Oberau zijn ook de skigebieden Schatzberg en Markbachjoch snel te bereiken! Ook in de winter is de 3.5km lange Franziskusweg geschikt voor een romantische wandeling. Vooral ’s avonds is het mooi om over het romantische verlichte pad te wandelen.

 

franziskusweg oberau

 

 

 

 

 

 

 

 

Je passeert dan in het midden tussen de twee dorpen Niederau en Oberau, die op 3 km afstand van elkaar liggen, het Bergbauernmuseum “z’Bach”. Het museum is gevestigd in een 200 jaar oude boerderij. De “buitensport-faciliteiten” van het dal bevinden zich langs dit wandelpad op grondgebied Oberau : tennisbanen, voetbalveld en een buitenzwembad.

Populaire wandelbestemmingen vanuit Oberau zijn het Kragenjoch en de Rosskopf. Tevens gaan er wandelingen via Roggenboden, het zonnige „balkon“ van de Wildschönau richting Auffach.

Bij Oberau hoort ook het kleine dorpsdeel Mühltal. Vanaf Mühltal loopt er een weg naar de Kundler Klamm, één van de mooiste natuurkloven in Oostenrijk, die ‘s zomers geopend is. Verderop gaat de weg vanaf Mühltal naar het idyllische Thierbach, het kleinste maar ook meest pittoreske dorp in de Wildschönau.

Thierbach ligt 1150 meter boven de zeespiegel en is het hoogstgelegen plaatsje in de Kitzbühler Alpen. Het dorp ligt verstopt tussen de bergen en bestaat enkel uit een kerk, een paar traditionele boerderijen, enkele gasthoven en de basisschool met slechts 12 leerlingen. Zo midden in de natuur is het erg rustig, maar tegelijkertijd ook bijzonder charmant in het dorp dat slechts 160 inwoners telt.

thierbach

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vooral in de winter is het dorp een plaatje, met zijn besneeuwde boerderijen en pittoreske kerkje: een oase van rust. Een koetsrit door het dorpje is zeer romantisch. Eén van de mooiste winterwandelpaden gaat rond de Thierbacher Kogl. Er is geen skilift in Thierbach. Desalniettemin kunnen skiërs die ‘s morgens met de skibus naar het skigebied Schatzberg gaan, terug via de skiroute naar Thierbach skiën. De skiroute is ook een spannende rodelbaan. Daarna kan er lekker wat gedronken of gegeten worden in één van de gemoedelijke gasthoven.

Op de achtergrond van het dorpje is de imposante berg Gratlspitz te zien, een populaire berg voor wandelaars en het landmerk van Thierbach. De wandeling begint in Hinterthierbach en wandelaars worden op de top van de berg beloond met een schitterend uitzicht over het dal. Thierbach is ook het uitgangspunt voor een mountainbiketocht of wandeling op de Gradlspitz. Voor een tocht met de E-bike is het dorpje ook een populaire bestemming. De geschiedenis van de mijnbouw wordt in het Schaubergwerk getoond. Op het wandelpad Waldfamilienweg valt er voor de kinderen van alles te ontdekken in het bos.

Het vierde kerkdorp van de Wildschönau, Auffach, ligt op 875 meter boven de zeespiegel en wordt ook wel het “Schatzberg”-Dorf genoemd. Vanaf Auffach komt men direct in het Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau!

De naam Auffach is afgeleid van het opvangen van hout. Vroeger was Auffach het centrum van het transporteren van houten vlotten via de beek. De Schönangeralm ligt aan het eind van het dal op 5 km afstand van het dorp en is een bijzondere natuur- en recreatie-plaats midden in het alm-gebied. De bergen vormen hier zogezegd het einde van het dal.

In de winter is Auffach dé plek om te skiën. De Schatzbergbahn gaat direct vanuit het centrum van het dorp Auffach naar het skigebied Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau. In het gebied zijn maar liefst 109 km aan pistes en 46 liften. De dalafdaling eindigt direct in het dorp. De rodelbaan begint vanaf het middenstation. Naast skiën zijn er nog talloze andere activiteiten mogelijk zoals langlaufen op de Loipe Auffach, winterwandelingen en koetsrijden naar de romantische Schönangeralm.

In de zomer is het Schatzberg-dorp Auffach het ideale startpunt voor wandelingen. De gondelbaan gaat de gelijknamige berg op tot een hoogte van 1900m, vanwaar tochten en rondwandelingen starten. Het gebruik van de gondel is gratis met de Wildschönau Card.

Populaire wandelroutes gaan vanaf de Schönangeralm aan het eind van het dal naar de bergtoppen Breitegg, Sonnjoch of zelfs naar de hoogste bergtop van de Wildschönau de Großer Beil (2309 meter). Na een mooie wandeling is de Schaukäserei (kaasmakerij) een bezoekje waard. Hier produceert Johann Schönauer diverse bekroonde kaassoorten. In het Auffacher Holzmuseum is er van alles te zien rondom het thema hout.

 

schaukaserei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De vier kerkdorpen beschikken alle vier over een eigen kerk, een brandweerkazerne, een lagere school, een musikkapelle en verschillende traditionele verenigingen! De middelbare school, het gemeentehuis, artsenpraktijk, bankfiliaal enz vind je in het “hoofddorp” Oberau.

Verder vind je in dit hoogdal meer dan 300 km aan wandelpaden die de machtige bergwereld van de omringende Kitzbüheler Alpen ontsluiten. Meer dan 50 bergrestaurants zorgen voor een gastvrij ontvangst en een kennismaking met de traditionele Tiroler keuken.

Het dal (+/-1000 m) biedt toegang tot het nieuwe skigebied Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau, met 145 km piste en 47 liften. De Natur-Hochseilgärten Zauberwinkl is, met een hoogte tot 21 m, één van de hoogste en meest spectaculaire hochseilgärten van Europa en staat ook ´s winters garant voor avontuur.

 

Wildschonau 1 19

 

 

 

 

 

 

 

 

Traditie en gastvrijheid staan hier hoog in het vaandel! Er worden hier nog tradities in ere gehouden en aan de jeugd “doorgegeven”!

Enkele jaarlijks terugkerende festiviteiten:

  • Tiroler Bergadvent: 4 weken van de Advent , traditionele kerstmarkt in het Bergbaumuseum met lokale muziekverenigingen en veel “Kerstgezang”
  • Winterwandelingen, nachtrodelen en – skiën…
  • Wekelijkse ambachtenmarkt op donderdag in het Bergbaumuseum
  • Vuurwerk op 1 Januari
  • Eierenzoektocht met Pasen
  • Jaarlijkse “Tal-Fest” , afwisselend in de vier kerkdorpen, met traditionele optochten in “Trachten”
  • Almabtrieb , de jaarlijkse viering op het einde van een “goed zomerseizoen” wanneer het vee weer terugkeert naar de boerderijen

SR Almabtrieb 1 18

 

 

 

 

 

 

 

 

Wildschönau , de “verborgen Parel” in de Kitzbüheler Alpen, absoluut een bezoekje waard!

 

MEER WETEN OVER DE WILDSCHONAU REIZEN? KLIK HIER