Reisverhaal van onze gidse Marita Vandermeulen
Ja ik weet het nog goed toen ik op verkenning ging naar Kroatië, meer bepaald naar Opatija, was ik meteen verkocht. Niet alleen voor de mooie omgeving maar zeker ook voor de gastvrijheid en vriendelijkheid van de Kroatische bevolking.
Te weten wat voor een moeilijke periode deze mensen hebben moeten doorstaan tijdens en meteen na de oorlog van jaren 90. Een afschuwelijke periode die heel wat sporen heeft achtergelaten en waar heden en verleden nog duidelijk zichtbaar zijn. En toch behoort Kroatië tot één van de rijkste landen van Europa als het gaat om natuurschoon en steden die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Met zijn 56.542 km aan oppervlakte en zo een 4,5 miljoen inwoners heeft Kroatië ook maar liefst meer dan 1100 eilanden, één voor één natuurparels aan de Adriatische Zee.
De eerste kennismaking met Kroatië begint bij de grensovergang. Aangezien we er al zo dikwijls passeren blijken ze ons ook ditmaal weer goedgezind en mogen we na een kleine controle op de bus meteen doorrijden.
In de Kvarner ligt het authentiek bergdorp Moscenice met smalle straatjes, oude huizen, een kerkje en een etnografisch museum met veel oude werktuigen. De ludieke burgemeester verwelkomt alle “Verhoevenaren”, kijkt naar mij en zegt “Marita du bist dicker geworden” en voilà de toon is gezet want iedereen schiet al in de lach. Nederlandse woorden kent de burgemeester intussen ook “doorlopen & langzaam opschieten. In de oude olijfoliemolen krijgen we uitleg over de verschillende soorten schnaps en mogen we deze ook proeven. Leuk om te horen dat we zoveel zangtalent mee hebben op deze reis. Dat belooft voor de komende dagen.
Opatija
Tijdens de boottocht “Opatija by night” zit de sfeer er meteen in. Er wordt meegezongen en gedanst. Terwijl we rustig langs de baaien varen genieten we van de prachtige villa’s en de zeemeermin op de sokkel “het symbool van Opatija”. Sommigen genieten nog na op één van de vele terrassen langs de waterkant, terwijl anderen liever hun bed opzoeken.
Opatija was in de 19e eeuw heel erg populair door de Oostenrijks-Hongaarse elite. Nog steeds is het een bestemming die stijl en klasse uitstraalt. De stad heeft een rijke architectuur. Tijdens een wandeling langs de Lungomare, de populaire boulevard aan zee, kom je er villa’s en hotels uit de keizertijd met een bijzondere bouwstijl tegen. Bij een aantal van deze villa’s liggen parken, zo ook het park Villa Angiolina met verschillende tuinen en een collectie planten uit de hele wereld. Het eerste officiële hotel, het huidige hotel Kvarner, werd gebouwd in 1884. De kerk van het Sint Jacob ligt in het St. James park met zijn mooie fontein.
Als we de Kvarner verlaten komen we zo in de regio Dalmatië. Het is een bijzondere langwerpige regio die onderverdeeld is regio’s Zadar, Sibenik, Split en Dubrovnik. Er liggen hier ook heel wat nationale & natuurparken en vele Dalmatische eilanden.
Zadar
De tweede wereldoorlog heeft ook toegeslagen hier in Zadar. De stad was al sinds 900 voor Christus een belangrijke stad in de strijd om de macht door verschillende heersers uit de omgeving. Het kenmerkende van dit schiereiland is dat het een eigenaardige mengeling van oude en moderne ontwikkelingen heeft. Dit zorgt voor een bijzonder unieke sfeer. De Venetiaanse architect Michele Sanmichelle ontwierp de hoofdingang tot de oude stad, de Land Gate. Het verkeer mag door de boog, terwijl de voetgangers aan beide zijden door een voetgangerspoort gaan.
Een van de vele bezienswaardigheden in het oude centrum is de kerk van Sint Donatus uit de 9e eeuw, het naastgelegen Romeinse Forum en de Sint Anastatias Kathedraal. Om de boulevard een boost te geven werden er 2 bijzondere kunstwerken ontworpen, een “Zee-orgel” en een prachtig monument dat werkt op zonne-energie, genaamd “Groeten aan de Zon”.
Werkelijk waar, de zee bespeelt de pijpen van dit onderwaterorgel en bij iedere golf veranderen de tonen en de melodie. Net als de andere toeristen genieten ook wij van dit uniek gebeuren. Maar voor de mooiste zonsondergang zullen we eens moeten terugkeren.
Sibenik
Deze eeuwenoude stad is de oudste stad die door de Kroaten zelf is gesticht. Sibenik is gebouwd in een amfitheater stijl op de heuvels rondom de natuurlijke haven van de baai van Sibenik die ontstaan is door de monding van Krka rivier. Het visitekaartje is de prachtige St. Jakob Kathedraal uit de 15e eeuw die op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. In 1991 raakte de kathedraal ernstig beschadigd door bombardementen van het Joegoslavische leger. Ervoor was de kathedraal vrij onbekend. Inmiddels is ze gerestaureerd. Zonder ook maar één enkele spijker, hout of ander bevestigingsmateriaal is deze kathedraal op een wel heel unieke manier gebouwd. Opmerkelijk zijn de kopjes aan de buitenkant elk met hun eigen markante gelaatsuitdrukking.
In het centrum van Sibenik vindt je een opmerkelijk groot aantal kerken en kerkjes in het auto-vrije netwerk van smalle straatjes en pleintjes. Het is bijna onmogelijk om alle kerken te bezoeken en ik denk dat je dat ook niet moet willen. De stad wordt beschermd door 4 oude forten: St. Ivan, St. Mihovil, St. Nicola and Šubićevac.
Split
Een wandelroute door het centrum van de grootste Kroatische stad Split brengt je bij het Paleis van Diocletianus dat gebouwd is rond 300 na Christus. Het staat tevens ook op de werelderfgoed van de Unesco. De meeste historische schatten van Split bevinden zich binnen de muren van het paleis. De beschermheilige van de stad is St. Duje, naar hem is de kathedraal genoemd. De mooie oude stenen huizen en de gezellige terrasjes aan de Riva boulevard nodigen uit om even te relaxen. Op de groene markt ruikt het er heerlijk naar verse groenten, kruiden, honing en andere plaatselijke producten.
Split is tevens meermaals het decor geweest voor opnames van “The games of Trones”, net als de stad Dubrovnik.
Trogir
Een uniek Unesco eiland. Er zijn maar weinig plaatsen op de wereld waar zoveel kerken zo dicht bij elkaar staan vooral in het armste gedeelte van de stad. In het rijkste gedeelte staan een groot aantal prachtige gebouwen in de Romaanse, Renaissance en Barok stijl. Trogir was één van de eerste steden in Kroatië waar men neonverlichting, poster en andere moderne “versieringen” uit het straatbeeld heeft verbannen om zo de oude sfeer niet te verliezen.
Hier kan je niet voorbij zonder een lekker ijsje geproefd te hebben. Dat smaakt naar “meer”!
Dubrovnik
Het blijft voor mij “De parel aan de Adriatische Zee”. Ik kon het niet laten om Dubrovnik by night te zien. Werkelijk schitterend met al die verlichting, heel wat vertier op het Stradum en in de zijstraten spelen verschillende bandjes muziek! Historisch gezien is Dubrovnik altijd al bijzonder geweest en dat zal zeker ook zo blijven. Tijdens de oorlog zijn er grote delen van het oude centrum verwoest, dit was natuurlijk een grote tegenslag voor de stad. Ik kan mijn ogen niet geloven dat er in zo een korte tijd zoveel is opgeknapt alhoewel en nog genoeg oude elementen gebleven zijn. Ik waag me aan een wandeling over de stadsmuren, een absolute aanrader!
Zeker je fototoestel niet vergeten mee te nemen! Het zijn één van de grootste en meest complete vestingmuren in Europa en staan symbool voor “vrijheid”. Binnen deze ommuurde stad vindt de ene parel qua gebouwen na de andere. Aan het begin en aan het einde van de Stradum staan de Onofrio fonteinen. De oudste apotheek wil ik zeker bezoeken, de Kathedraal Velika Gospa, Sponza Paleis, Rectoren Paleis, het Luza paleis met de gebeeldhouwde ridder, de Blasius – beschermheilige van de stad – Kerk, en nog vele, vele andere bezienswaardigheden. Op de lokale markt, omringd door de vele terrasjes, proef ik van het lekker zelfgemaakt gekonfijt fruit. Tijdens het zomerfestival krijgen de artiesten hier de sleutels van de stad er verzorgen dagelijks openlucht optredens met muziek, dans en drama. Geen wonder dat ook deze stad op de Unesco lijst van beschermde erfgoeden staat en terecht!
Na een heerlijk middagmaal in één van de zijstraten nemen we een boot om rondom het eiland Lokrum te varen. Lokrum is een natuurreservaat met ruim 600 plantensoorten. Ten zuiden van dit eiland ligt een 10m diep zoutmeer dat de “Dode zee” genoemd wordt.
Neretva Delta
Werkelijk een verborgen juweeltje. Dit gebied is de delta van de rivier de Neretva die ontspringt in Bosnië-Hercegovina en uiteindelijk in Kroatië de zee instroomt. Het is een groene oase van bomen, planten, wijngaarden en vele gewassen.
Overal langs de weg zie je kraampjes waar men vers fruit en groeten verkoopt. Alsof ik de afgelopen dagen nog niet genoeg gegeten heb, wordt ik ook hier weer verwend tijdens een rivier-safari. Wat is dit heerlijk relaxed om te doen. Wist je al dat je in de maand september hier zelf de mandarijntjes mag plukken?
Bosnië-Herzergovina
Ook hier kunnen we niet zonder de grenscontroles. Met de glimlach op het gezicht, enkele frisdrankjes en wat Belgische chocolade zitten we zo in Bosnië-Herzegovina. De kans is groot dat je al van Mostar gehoord hebt. Voor mij behoort Mostar zelfs tot de leukste stad van Bosnië. Mensen maken het land.
Wanneer mensen vriendelijk en gastvrij zijn, kan de dag niet meer stuk. Ik kan je verzekeren, de lieve Bosniaken zijn gastvrij en behulpzaam! Het lijkt hier wel alsof je plots in Turkije bent terechtgekomen.
De huisjes zijn héél gelijkaardig, maar ook de vele moskeeën en minaretten doen je daar aan denken. Mostar herinnert me op veel vlakken aan de gruwelijke Bosnië oorlog. Wanneer je goed om je heen kijkt zie je gebouwen met gaten van kogels en mortierinslagen. Hier wordt je stil van! Dé bezienswaardigheid van Mostar is de Stari Most. Deze brug is gebouwd in de 16e eeuwe en tijdens de Kroatisch-Bosnische oorlog in 1993 verwoest geweest. In 2004 is de brug volledig hersteld. De stad is onderverdeeld in een moslimdeel (oosten) en een Kroatisch deel (westen). Zowel de brug als de oude stad staan op de Unesco lijst van werelderfgoed.
Nee hoor….. ik ga zeker niet van de brug springen. Dat laat ik over aan de gebronsde mannen is een nauwsluitend zwembroekje. Ik ga alvast van de Bosnische Čevapčići genieten en daarna ga ik naar de shop om mijn bestelling van zijden sjaals die ik meegekregen uit België aan te kopen. Wellicht vindt jij hier ook een passend souvenir in één van de vele souvenirwinkeltjes!
Montenegro
We moeten de Schengengrens over en dat vraagt toch wel even geduld hebben! Hoe zat dat ook al weer?
Montenegro is een klein land dat grenst aan Bosnië-Herzegovina, Kroatië, Servië en Albanië. In 2006 verkreeg het zijn onafhankelijkheid. Gemakkelijk want vandaag kan ik terug in Euro’s betalen. We rijden langs de baai van Kotor, wellicht één van de mooiste baaien ter wereld. Het ziet er uit als een fjord. Weer een Unesco werelderfgoed pareltje.
Voor de kust van Perast liggen 2 kleine eilandjes. Met een klein bootje waren we naar het eiland “Lady on the Rock”. We moeten even wachten voordat we het kerkje en het museum binnen kunnen. Intussen mogen we genieten van een jong koppeltje dat daar net de huwelijksbeloftes heeft afgelegd. Het kan er ook erg druk zijn vooral met cruiseschepen rondom Kotor.
Kotor is de belangrijkste stad aan de baai van Kotor. Vanaf de stadsmuren en het fort geniet je al van het uitzicht over de oude stad. Het lijkt wel een groot openluchtmuseum met een wirwar van kleine straatjes, kerken en Venetiaanse paleizen en veel cultuurhistorische bezienswaardigheden. Wat je hier direct opvalt zijn de katten van Kotor. Ze zijn erg geliefd bij vele mensen. Zo geliefd, dat er zelfs een heus kattenmuseum is opgericht in Kotor. De katten zijn bovendien zeer functioneel. Ze helpen niet alleen de muizen buiten de stadsmuren te houden, maar ook de slangen! Wist je dat meer dan 300.000 toeristen jaarlijks de stad Kotor bezoeken?
Nationaal Park Plitvice Meren
Dit prachtig stukje natuurschoon wil ik zeer zeker bezoeken. Het Nationale Park van de meren van Plitvice bestaat uit 16 karstmeren die verbonden zijn met meer dan 91 warenvallen.
Schitterend om te zien! Het is het grootste Nationale Park van Kroatië en een Unesco werelderfgoed. De Plitvice Meren bestaan uit een reeks van natuurlijke dammen, prachtige meren, grotten en watervallen die ontstaan zijn door een karst proces.
Het gebied heeft een veelzijdige flora en fauna. Ook de bossen erom heen zijn indrukwekkend. Met goede wandelschoenen aan en een goed gevulde picknicktas vertrekken we voor een wandeling langs de boven- en beneden-meren. Ik blijf maar foto’s nemen, zo indrukwekkend is dit park. Wist jij dat hier de Winnetou films opgenomen geweest zijn?
Zagreb
De hoofdstad van Kroatië willen we zeker ook gezien hebben. Er wonen ruim 1 miljoen mensen is het is het belangrijkste economisch en cultureel centrum van Kroatië.
In het hart van de stad bevindt zich de Sint Stefanus kathedraal. Met nog wat Kuna’s over koop ik op de plaatselijke Dolac markt fruit voor onderweg. Het is de grootste en meest bezochte markt van Zagreb. Twijfel je nog om die mooie schoenen waar je al lang van droomde te kopen? Gewoon doen, want hier zijn ze een stuk goedkoper!
Verder zijn er nog het St. Markusplein met het Kroatische parlement, de vele parken en pleinen, theaters, musea’s, botanische tuinen en de grote universiteit. Het valt op dat het grote Jelacic plein dé ontmoetingsplaats is voor de plaatselijke bevolking en de vele toeristen. Rondom de zonovergoten pleinen zit het vol met koffiedrinkers.
Er valt nog zoveel meer te beleven in dit prachtige land!