Reisverhaal van onze gidse Nicole Verbessem
BOEK NU DE REIS ELZAS/VOGEZEN: klik hier
De Elzas en haar wijnen
Op het kaartje zie je de regio’s van Frankrijk, en daar uiterst rechts bovenaan ligt de Elzas. De Elzas behoort tot de regio Champagne-Ardenne/ Lorraine/ Alsace.
De wijngaarden van de Elzas behoren tot de mooiste van Frankrijk. Ze strekken zich uit van Noord tot Zuid. De wijnroute ‘Route des vins d’Alsace’ is 170 km lang en brengt je langs dorpjes en stadjes met een pittoreske architectuur. Veel vakwerkhuizen. Ooit brachten de Romeinen de eerste wijnranken mee.
Geniet van het mooie landschap. Helemaal in de verte zie je Haut-Koenigsbourg liggen.
Hoe komt het dat de druiven daar zo goed kunnen groeien?
De Elzas ligt toch in de noord-oosten van het land, maar de Vogezen beschermen deze streek tegen de invloeden van de Oceaan.
Deze streek is één van de gebieden van Frankrijk met de minste neerslag per jaar. De wijngaarden profiteren zo van het zonnig, warm en droog klimaat. Ze liggen op de hellingen van de Vogezen op een hoogte tussen de 200 m en de 400 m en kunnen zo genieten van maximale bezonning.
De bodem is heel divers: graniet, kalk, klei, leisteen en zandsteen.
De naam van de wijnen:
Wat is er zo speciaal?
In de Elzas worden de wijnen genoemd naar de druif waarvan ze gemaakt worden.
De zeven druivenrassen van de Elzas geven een enorme verscheidenheid aan smaken:
- Riesling: Sinds de jaren 60 is het de meest aangeplante druif. Deze druif wordt gebuikt om eersteklas droge wijnen te maken. Deze wijn past bijzonder goed bij schaal-en schelpdieren, wit vlees en natuurlijk bij zuurkool, de specialiteit uit de Elzas.
- Pinot blanc: Levert een verfijnde soepele wijn met een licht bouquet op. Deze wijn past bij schaal-en schelpdieren en ook bij koude vleesbuffetten. Heel vaak dient hij als druif voor de basiswijn van Crémant d’Alsace.
- Pinot gris: Is een kleine blauwe druif die groeit in compacte trosjes. Voorheen heette deze druif hier Tokay d’Alsace. Deze naam mag vanaf 2005 niet meer gebruikt worden wegens verwarring met de Hongaarse Tokaji. Deze wijn past perfect bij foie gras en wild wit vlees.
- Sylvaner: Deze druif is afkomstig uit Oostenrijk Deze druif levert wijnen die opvallend licht en fris zijn, met een discrete fruitigheid. Deze wijn past bijzonder goed bij schaal-en schelpdieren, vis- en vleesgerechten.
- Pinot Noir: Het is de enige toegestane druif voor het maken van rode wijn. Behalve voor stille wijnen, wordt hij ook gebruikt voor de productie van witte en rosé Crémant d´Alsace. De typische fruitigheid doet denken aan kersen. Deze wijn past zeer goed bij vleeswaren, geitenkaas en gruyère.
- Muscat d’Alsace: Deze druif wordt verwerkt tot een fruitige wijn met een droog karakter, helemaal verschillend van de zoete Muscatwijnen uit het Middellandse-Zee gebied. Deze wijn is bijzonder geschikt om bij asperges te drinken.
- Gewürztraminer: Deze druif staat garant voor een stevige wijn met body. Hij ontwikkelt rijke aroma’s van fruit, bloemen en kruiden. Hij past zeer goed bij exotische gerechten en stevige kazen. Hij kan ook gedronken als aperitief en bij het dessert.
De Appellations:
A.O.C Alsace: Appellations d’Origine Controlées, bevestigen de herkomst, de echtheid. De Elzas wijn mag alleen in Elzas gebotteld worden.
A.O.C Alsace Grand Cru: kwaliteitscriteria: strikte gebiedsbegrenzing, laag rendement per hectare, speciale regels voor het bewerken van de wijngaard. Op het etiket dient het druivenras, het jaar en één van de 51 afgebakende Grand Cru gebieden. Deze wijnen hebben dus ook een plaatsnaam
A.O.C. Crémant d’Alsace: deze mousserende wijn wordt gemaakt volgens de méthode traditionelle, zoals die ook voor het maken van Champagne wordt gebruikt.
Vendages Tardives: Deze wijnen worden gemaakt van de druiven uit een Grand Cru gebied. De druiven worden later geplukt als ze overrijp zijn, enkele weken na het officiële begin van de oogst.
Sélections de Grains Nobles: Deze wijnen zijn gemaakt van druiven die aangetast zijn door edele rotting. De suikerconcentratie geeft de wijn extra kracht en een bijzonder lange afdronk.
Tijdens onze reis naar de Elzas gaan we natuurlijk op bezoek bij een plaatselijke wijnboer, waar we na het bezoek aan de wijnkelder ook verschillende wijnen mogen degusteren.
Daarbij leren we ook dat er verschillende bewaartijden zijn.
Maar wat ik vooral onthouden heb is het feit dat de Elzaswijnen bij voorkeur jong gedronken worden en als je ze wil bewaren uw kelder aan veel criteria moet voldoen.
Ziezo een klein verhaal over de Elzas wijnen. Enkele legenden vertel ik u tijdens de Elzas-Vogezen reizen.