Reisverhaal van gidse Marie-Paule Vandewalle
Naast de naam “Fulda” die staat voor de rivier die ontspringt in de Duitse deelstaat Hessen nabij de Wasserkuppe (Hessische Rhön), 218 km lang is en één van de twee grote bronrivieren van de Weser, willen wij het hebben over “Fulda de bisschopsstad en parel van de barok”.
Wij brengen eerst een bezoek aan het Schloss Fasanerie, de zomerresidentie van de vorst-bisschoppen van Fulda (gebouwd 1708-1757).
Het slot ligt ongeveer zeven kilometer buiten de stad Fulda en is tegenwoordig in het bezit van de landgraven en prinsen van Hessen.
Wij wandelen door indrukwekkende zalen en woonvertrekken en snuiven de adellijke wooncultuur van destijds op.
Het kasteel bevindt zich in een prachtig park dat uit verschillende delen bestaat en omgeven is door een historische zandstenen muur.
Op kleine afstand van Schloss Fasanerie bevindt zich Fulda, parel van de barok!
Ziehier reeds een voorsmaakje van wat wij allemaal te zien krijgen:
De barokke Dom
Het herkenningsteken van Fulda is de Dom, de belangrijkste barokkerk in Hessen (1704-1712). Door het graf van de H.Bonifatius, dat nog steeds door bedevaarders wordt bezocht, blijft de kerk van grote religieuze betekenis.
- Het Stadtschloss
- gebouwd als residentie voor de prinsabten en latere prinsbisschoppen (1706-1714)
- Imposant gebouw dat laat zien dat de abten van het klooster ondertussen belangrijke territoriale vorsten waren geworden en dit ook lieten zien!
- Prachtige Schlossgarten (Paleistuin) opgebouwd uit twee brede terrassen
- Orangerie (1721-1724): diende als feestzaal voor de zomerfeesten van de prinsabten
- Het paleis vormt het middelpunt van de talrijke barokke bouwwerken in de binnenstad die we dan ook gaan bezichtigen
WIJNTRADITIE
Fulda heeft ook een lange wijntraditie!
Kort na de stichting van het klooster legden de monniken een eerste wijngaard aan.
Met de ontdekking van de “Spatlese” ( wijn uit druiven van de late pluk) door de Prins abt van Fulda, beleefde de wijntraditie een hoogtepunt.
De Rhön is een middelgebergte van vulkanische oorsprong in het hart van Duitsland in het grensgebied van Beieren, Hessen en Thüringen.
- De grens tussen West- en Oost-Duitsland liep er dwars doorheen, ongeveer driekwart West-Duits en een kwart Oost-Duits, tot in 1989 de Zonegrens met haar prikkeldraad en wachtposten verdween.
- Het hoogste punt van de Rhön is de Wasserkuppe: 950 m. Het is tevens de hoogste berg in de Duitse deelstaat Hessen en de bakermat van het zweefvliegen. Ook veel motorrijders maken hier graag een tussenstop. “Das Radom”, de radarkoepel zie je al van veraf in het landschap verschijnen. In de winter is de Wasserkuppe een “wintersportcentrum”
- De Rhön is vooral gekend door de Duitsers die er hun vakantie spenderen, maar veel minder door de buitenlanders. Je kan er genieten van de zuivere lucht, de stiltes en de prachtige uitzichten. De Duitsers noemen het een “Urlaubs-und Erholungsregion”. Voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers is een vakantie in de Rhön een geweldige belevenis. Men kan er genieten van een uniek landschap en prachtige wandel- en fietspaden. Het is ook een regio waar men graag komt kuren.
- Daarnaast staat de Rhön ook voor culturele diversiteit, de dialecten en de tradities die de regio koestert en dat zullen wij tevens merken tijdens ons bezoek aan Schlitz!
- De Rhön is door Unesco uitgeroepen tot biosfeerreservaat en laat zien dat landbouw, natuurbehoud en behoud van tradities hand in hand kunnen gaan. Daarbovenop is de regio Rhön in Hessen ook uitgeroepen tot ecologische modelregio.
- Wij mogen natuurlijk ook het Rhönschaap niet vergeten, maar dat is een verhaal apart dat we natuurlijk graag vertellen tijdens onze mini-trip “Fulda en de Rhön”