in 1830 de eerste etiketten op de champagneflessen verschenen …
er circa 10.832 verschillende champagnemerken bestaan …
Ruinart het oudste champagnehuis is en dateert uit 1729 …
60% van alle champagne die in ons land wordt gedronken, wordt in de laatste twee weken van het jaar gedronken …
in 1860 de eerste “brut” champagne op de makt verscheen …
de kurk van een stevig geschudde champagnefles met circa 40 km per uur weg kan worden geknald …
er in de Champagne 980 miljoen flessen onder de grond liggen te rusten…
van één hele wijnstok nauwelijks meer dan een fles champagne wordt gemaakt …
er 322 miljoen flessen per jaar (2008) worden verkocht waarvan er 130 miljoen voor de export zijn bestemd …
er circa 30.000 mensen werken in de sector …
de druk in een champagnefles (6 bar) drie keer zo hoog is als in een autoband …
de bemanning van de ISS in theorie 16 keer nieuwjaar viert doordat het ruimtestation verschillende tijdzones passeert …
de kurk van de champagne niet mag knallen maar moet sissen …
dat champagne alleen maar uit de Champagne komt en anders geen champagne is …
er in een fles champagne zo’n 47 miljoen bubbels zitten …
dat het beter is om de champagne glazen niet in de vaatwasser te zetten maar ouderwets met hand moet afwassen (zout en afwasmiddel zijn niet goed voor de bubbels) …
champagne in Nederland ongeveer 20% duurder is dan in andere landen …
in 1803 de roze champagne werd uitgevonden door Madame Veuve Clicquot …
de totale lengte van de ondergrondse gangenstelsel in de Champagne bijna 200 kilometer is …
in 1927 het Champagnegebied geografisch is vastgelegd door INAO (Frans instituut dat keurmerken voor agrarische producten uitgeeft) …