1 dag
Voor groepen: verenigingen, scholen, clubs, bedrijven en vriendengroepen
Bij aankomst in de Westhoek genieten we van koffie of thee met boterkoek.
In de voormiddag maken we een rondrit door groot-Diksmuide, langs de Vismarkt, het begijnhof, de merkwaardige kerk in Woumen, de Duitse militaire begraafplaats in Vladslo met de beelden “Het Treurend Ouderpaar” van Käthe Kollwitz en de Belgische militaire begraafplaats in Keiem.
Middagmaal bestaande uit verse dagsoep, kalkoenfilet met groenten en aardappelen, dessert.
Na het middagmaal rijden we naar Oostduinkerke voor een demonstratie garnaalvissen te paard: enig in de wereld. We zien hoe de garnalen worden gevangen, om ze daarna ook te proeven, op het strand en in de Paardenhoeve, het lokaal en de woning van de garnaalvissers.
Daarna kleine rondrit via Nieuwpoort met zijn sluizencomplex, het Albert I-monument, de vismijn, de jachthaven, enz.We nemen nog een avondstop met een broodmaaltijd bestaande uit: dubbele boterham met kaas of hesp en koffie of thee naar believen.
Vertrek/Aankomst: vertrek vanaf 07.30 u. – einde van de reis om 20.30 u.
Deze reis kan ook gecombineerd worden met andere bezienswaardigheden:
Voormiddagmogelijkheden:
Bezoekerscentrum Jules Destrooper
Kwaliteit, authenticiteit, natuurlijke ingrediënten en bovenal een nooit aflatende passie voor koekjes.Toen Jules Destrooper in 1886 zijn gelijknamige biscuiterie oprichtte zal hij nooit vermoed hebben dat 125 jaar later fijnproevers in meer dan 75 landen de koekjes weten te appreciëren. In het gloednieuwe bezoekerscentrum wandel je letterlijk doorheen de rijke geschiedenis van de wereldberoemde koekjes uit West-Vlaanderen. Aanvullend zal je heel wat opsteken over hoe de familie de Strooper vandaag verfijnde koekjes bakt. Je krijgt deskundige uitleg van een bakker en vanzelfsprekend staat uitgebreid proeven op het programma (toegang ± 6 euro – niet mogelijk op maandag en zon- en feestdagen). Tijdig aan te vragen.
Rabarberhoeve “het Warandhof” NIEUW
We brengen een bezoek aan het gevarieerd groentebedrijf waar het ‘Warandehof’ voor staat. Het verhaal van Katrien en Pol, 2jonge mensen die een niet zo evidente keuze hebben gemaakt om een groentebedrijf te starten. Zij telen peterselie, courgette, veldsla, … en uiteraard rabarber. We worden ontvangen door Katrien en pol en vernemen alles over hun bedrijf terwijl we genieten van een stuk rabarbertaart, praline en koffie (toegang ± 7.60 euro).
Namiddagmogelijkheden:
‘t Fazantenhof
Bezoek aan boerderij “’t Fazantenhof” in Houthulst (melkvee, vleesvarkens en zuivelbewerking) – niet op dinsdag – met rondleiding bij het melkvee, de bereiding van zuivelproducten, de neerhofdieren en de speeltuin. Je krijgt koffie aangeboden met 2 pannenkoeken. Je vindt er eveneens verse hoeveproducten, zoals yoghurt, platte kaas, dessert enz. Daarna rondrit langs het Belgisch militair kerkhof in Houthulst, het Duits militair kerkhof (het studentenkerkhof) in Langemark en het Tyne Cot Cemetery, het grootste Britse militair kerkhof op het vasteland (toegang fazantenhof ± 6 euro).
Kaasmakerij Dischhof
Kom alles te weten over de bio-kaasmakerij, bekend van het Keiems Bloempje. Dit is een zacht kaasje met een bebloemd korstje, zeer mild van smaak en beperkt zout. U krijgt de rondleiding met degustatie van verschillende heerlijke kazen. Elke weekdag, behalve op dinsdag. (± 6,50 euro).
Hertenfinesse
In de hertenkwekerij te Oostende kunnen we ontdekken hoe de mensen er met veel liefde voor de dieren zich bezighouden in de hertenboerderij. Bij een bezoek staat het observeren van de dieren centraal, dit is vooral het mooist in de maanden juni en juli omwille van de nieuwgeboren kalfjes en de dekbokken die dan een mooi gewei hebben. Na de rondleiding is er een proeverij van hertenhapjes met een glaasje (toegang inclusief hapje en glaasje ± 9 euro).
Handsame foie gras
Hier worden ganzen gekweekt met het doel er culinaire specialiteiten op ambachtelijke wijze te vervaardigen, zoals foie gras, fijne terrines en pasteien, confits enz… De traditionele kweek en productiemethode is identiek als in het zuidwesten van Frankrijk, de Périgord. De moederganzen zijn de grauwe ganzen uit deze streek: de kuikens worden in het bedrijf uitgebroed en opgekweekt tot slachtrijpe dieren. Ook everzwijnen komen aan bod in het verhaal, van hen wordt er heerlijke coppa, salami en charcuterie gemaakt (toegang ± 6 euro inclusief degustatie lekkernijen en een glaasje).