1 dag
Voor groepen: verenigingen, scholen, clubs, bedrijven en vriendengroepen
Na de koffie of thee met koffiekoek, brengen we een bezoek aan Poperinge.
Tijdens de middeleeuwen was Poperinge een belangrijke lakenstad, maar kreeg in 1343 weefverbod opgelegd. De hopcultuur bracht uiteindelijk redding.
Tijdens WOI bleef de stad onbezet gebied achter het front en werd ze het favoriete ontspanningsoord voor Britse soldaten.We maken er een wandeling langs de prachtige St.Bertinuskerk, de Gasthuiskapel, het Hopmuseum, het geboortehuis van burggraaf Dirk Frimout, het Talbot House en de Grote Markt met zijn historische gebouwen. Langs de Sint Annastraat met het weeuwhof, een soort middeleeuws begijnhof, de WOI cité, het stadhuis met dodencellen, de executiepaal enz.
Na het middagmaal maken we een mooie rondrit door Frans Vlaanderen. We rijden door Cassel, gelegen op een heuvel 176m boven de vlakte van Vlaanderen. Tegenwoordig staat Cassel bekend om zijn belangrijke toeristische activiteit, zowel vanwege zijn architecturaal, historisch als cultureel erfgoed. De stad Cassel is bekroond met de titel van favoriet dorp 2018 van Frankrijk.
We rijden verder met prachtige vergezichten over het Vlaamse vlakke land met dorpjes als Zermezele – Bavikhove en Noordpeene en vinden het antwoord op de vraag waarom praat men Vlaams in Frans Vlaanderen. In een klein museum vernemen we alles over de annexatie van de zuidelijke Nederlanden in de 17de eeuw, een zeer belangrijk en toch weinig gekend moment van onze gezamenlijke geschiedenis. Dit museum brengt Vlamingen in hart en ziel samen over de Schreve heen en we hebben hier een rondleiding in ’t Vlaams. Verder via Arnèke met de hallenkerk uit de 16de eeuw en via Zegerskapel een dorpje dat nog Vlaamssprekend was tot in de 20ste eeuw. Via Ekelsbeke gelegen aan de ijzer met prachtig kasteel, Wormhout, Herzele en Watou.
Vertrek/Aankomst: vertrek vanaf 07.30 u – einde van de reis om 20.30 u
Deze reis kan ook gecombineerd worden met andere bezienswaardigheden:
Hopmuseum
Het hopmuseum is gevestigd in het stadsschaalcomplex. Hier werd vroeger de hop gewogen, gekeurd en gestapeld. Een kenner neemt je mee op sleeptouw doorheen het museum en maakt je wegwijs in de geschiedenis, de teelt en de hoppepluk van vroeger en nu (toegang hopmuseum ± 7.50 euro – plaatselijke gids ± 60 euro/30 personen).
Hoppecruyt in Proven
Een levendig bezoek over de geschiedenis van de hop, haar geneeskundige werking, teelttechniek en verwerking. We eindigen de rondleiding met een proevertje en een vleugje accordeon muziek die je in de hop sfeer van toen brengt (toegang ± 8,5 euro).
Talbothouse
Het Talbothouse is nog in de zelfde toestand als in 1915, het was een ontmoetingsplaats voor Britse militairen zonder onderscheid van rang of stand. Alleen daarom was het uniek. Het is een museum met schilderijen, foto’s en tekeningen van artistieke handen die het dagelijkse leven schetsten achter het front (toegang inclusief introductie door videogids ± 8 euro – indien plaatselijke gids gewenst ± 40 euro/25 personen).