1 dag
Voor groepen: verenigingen, scholen, clubs, bedrijven en vriendengroepen
’s Morgens koffie met chocoladebroodje in de taverne Grand Café de la Gare in het station Guillemins.
Na de koffie brengen we een bezoek aan het station. Het is een echte kathedraal van glas en staal, getekend door de beroemde Spaanse architect Santiago Calatrava. Het kunstwerk, dat op 18 september 2009 werd ingehuldigd, is monumentaal, organisch, luchtig en transparant. Het station geeft het stadslandschap een ander aanzien en is symbool geworden van het moderne Luik.
Na het middagmaal maken we een wandeling in het historische gedeelte dat vroeger binnen de middeleeuwse muren lag. Tussen de Maas en de heuvels van de Citadel ontdekken we het paleis van de prins-bisschoppen, het stadhuis, Place du Marché met het Perron, symbool van de gemeentelijke vrijheden, de smalle straatjes, de mooie gevels van de patriciërshuizen en de verbazingwekkende uithangborden van ambachtslui en handelaars. Via een rondrit ontdekken we verder de groei van de stad.
Vervolgens verlaten we de vallei van de Maas en maken we een rondrit in de Condroz. Via de vallei van de Ourthe naar Sart-Tilman en langs de gebouwen van de universiteit van Luik.
Vertrek/Aankomst: vertrek vanaf 07.30 u. – einde van de reis om 20.30 u.
Deze reis kan ook gecombineerd worden met andere bezienswaardigheden:
De schatkamer van de kathedraal
Dit museum, dat geïntegreerd is in de kerkgebouwen, toont een parcours doorheen de geschiedenis en de kunst van het oude prinsbisdom Luik. De recent uitgebreide schatkamer belicht tal van meesterwerken op het gebied van edelsmeedkunst, ivoor, manuscripten, schilderijen en een opmerkelijke verzameling oude weefsels (toegang ± 7 euro per persoon + plaatselijke gids ± 90 euro per 25 personen).
Het paleis van de prins-bisschoppen
Het prins-bisschoppelijk paleis dateert van 1526. Sommigen zeggen dat dit het grootste en oudste burgerlijk bouwwerk is dat integraal bewaard is gebleven in Europa. Het eerste binnenplein toont 60 zuilen met kapitelen die rijkelijk versierd zijn met menselijke figuren en groteske maskers, die allemaal verschillend zijn en die getuigen van de humanistische gedachte tijdens de renaissance en de ontdekking van de Nieuwe Wereld. (Indien plaatselijke gids ± 90 euro per 25 personen)
Blegny-mijn
De mijn is een van de vier authentieke kolenmijnen van Europa waar de ondergrondse galerijen nog toegankelijk zijn voor bezoekers. Sinds 2012 erkend als Werelderfgoed door Unesco. De steenkoolmijn is een zeer fascinerende en mysterieuze wereld. Het bezoek begint met een videovoorstelling, daarna daal je met een gids in de liftkooi naar een andere wereld. Je woont een voorstelling bij over het gebruik van de machines en de ondergrondse uitrustingen. Je verneemt alles over het dagelijkse leven van de “kompels”: hun vreugde, hun zorgen, hun angsten en hun werkomstandigheden. Vervolgens ontdek je de geheimen van de sorteer- en wasinstallaties vanaf de aankomst van het mineraal tot zijn vervoer. (Toegang op aanvraag).
Abdij van Val Dieu
De abdij van Val-Dieu ligt in de streek van het Land van Herve als een oase van rust, op het grondgebied van de gemeente Aubel, in het oosten van België en hoort bij het bisdom Luik. De monniken van de orde van Citeaux vestigden zich hier. De cistercienzerabdij uit de 13de eeuw heeft een lange geschiedenis achter zich (toegang
en rondleiding ± 6 euro).
Brouwerij Val Dieu
De brouwerij, binnen de muren van de abdij, brouwt echt abdijbier van hoge gisting, niet gepasteuriseerd, eenvoudig, natuurlijk, zonder aromaten en gebrouwen volgens de oude infusiemethode. Een gids leidt u rond en legt de kunst uit van het brouwen. Na het bezoek is er een proeverij (toegang met proeven ± 7 euro per persoon combinatie abdij en brouwerij ± 12 euro per persoon).
Koninklijke Schouwburg (koninklijke opera van Wallonië)
Tot in het begin van de 19de eeuw dromden de Luikse liefhebbers van theater en opera samen in de barakken op de Batte. Rechtstaand en bij kaarslicht woonden ze de voorstellingen bij. Deze precaire en oncomfortabele omstandigheden verbeterden aanzienlijk in 1820 met de inhuldiging van de koninklijke schouwburg van Luik die nu de koninklijke opera van Wallonië huisvest. Ontdek de schitterende theaterzaal en de recent gerenoveerde coulissen van deze instelling en merk hoe ze is geëvolueerd en aangepast om in te spelen op de behoeften van de opvoeringen en de ensceneringen van vandaag. Vanop het hoogste terras heeft u een verbluffend zicht op het stadcentrum (plaatselijke gids ± 115 euro per 25 personen).